30.06.2015 15:13
ZAGREB/BRUXELLES, 29. lipnja 2015.(Hina), Kineski premijer Li Keqiang otvorio je u ponedjeljak novo poglavlje u kineskim odnosima s Europskom unijom, na summitu u Bruxellesu na kojem su u prvom planu bili novi ekonomski planovi, ali i dugogodišnje nesuglasice između dviju strana, prenosi dpa.
"Sedamnaesti summit Kine i EU-a može biti novi početak", rekao je Li na zajedničkoj konferenciji za novinare s najvišim europskim dužnosnicima."Trebali bismo imati smjelosti da nadiđemo, nadmašimo i stvorimo novu situaciju u odnosima Kine i EU-a", rekao je. "Dvije strane postigle su velik konsenzus kako bi zajedno povećale uzajamno političko povjerenje i produbile suradnju."Keqiang je istaknuo da je Kina spremna sudjelovati u novom europskom investicijskom planu koji je osmišljen kao odgovor na ekonomsku krizu, a europski dužnosnici izrazili su interes za kinesku strategiju poboljšanja infrastrukturnih veza s Europom.

Li nije rekao koliko točno novca Kina planira uložiti u Junckerov fond za poticanje investicija u Europi. Predložio je također mogućnost osnivanja zajedničkog europsko-kineskog investicijskog fonda.Summit je održan u trenutku kad dvije strane obilježavaju četiri desetljeća diplomatskih odnosa."Odnosi EU-a i Kine stari su 40 godina i imaju mnogo potencijala pred sobom", napisao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na Twitteru nakon sastanka s Lijem.No odnosi između Pekinga i Bruxellesa često su bili napeti, posebice na području trgovine i ljudskih prava.Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je zabrinutost zbog "slobode istražavanja i udruživanja u Kini", posebice kad je riječ o tibetskoj i ujgurskoj manjini.Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije je na poslovnoj konferenciji upozorio da se "poslovna klima u Kini pogoršava", iako dvije strane upravo pregovaraju o investicijskom sporazumu.Li se osvrnuo i na grčku krizu.

"Došao sam u Europu u kritičnom trenutku. Naravno da mi ovaj trenutak nije drag, mislim zbog grčke dužničke krize", rekao je.Istaknuo je da Kina želi snažnu eurozonu. "To je u kineskom interesu. Željeli bismo da Grčka ostane u eurozoni i pozivamo međunarodne kreditore da postignu dogovor s grčkom stranom", rekao je. Nije želio reći hoće li Kina priskočiti Grčkoj u pomoć kreditima, ali je kazao: "Kina je spremna imati konstruktivnu ulogu", prenosi Reuters.Juncker se više puta javno ispričao Liju zbog promjene termina održavanja sastanaka zbog situacije u Grčkoj.Na dnevnom redu summita bile su migracije, klimatske promjene te diplomatske krize u Ukrajini, Siriji i u Južnokineskom moru.Li je istaknuo da se Kina zauzima za pravedan, globalni sustav za borbu protiv klimatskih promjena te je najavio da će u utorak objaviti koliko Kina planira smanjiti emisije C02.Li će u utorak posjetiti Francusku.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.